توضیحات
گوگل اسکولار یه موتور جستجوی تخصصی شده برای جستجوی scholarly articles ه! عبارت scholarly article به مقالهای گفته میشه که بر اساس پژوهش (research) نوشته شده باشه و در نشریههای دانشگاهی به چاپ رسیده! اصطلاحاً گفته میشه که این نوع مقالات peer- reviewd هستن، یعنی توسط افراد متخصص در آن حوزه مرور شدن و صحت اونها بررسی شده. بعلاوه نویسندههای این مقالات مراجع مناسبی رو برای حقایقی که در متن خودشون نوشتن به خوننده ارائه میدن تا خوننده با توجه به تحقیقهای مشابه قبلی که انجام شده، در مورد اطلاعات بیان شده، صحت سنجی کنه و به همین دلیله که مقالات پژوهشی یا همان scholarly articles از درجهی اعتبار بالایی برخوردارن. یه سری از دانشجوا توی ایران اینا رو با عنوان مقالهی آیاسآی (ISI) می شناسن ولی دیگه فهمیدیم که این اصطلاح از نظر معنا و کاربرد با مقالات پژوهشی متفاوته.
به هر تقدید موتور جستجوی من یا همان گوگل اسکولار گرامی! کاری بسیار بزرگ را برام انجام میده. میتونم یه عبارت ساده در راستای تحقیق خودم رو در اون وارد کنم و جستجومو شروع کنم. مشاهده میکنم که همهی رکوردهای جستجو، مربوط به مقالات و مستندات علمی هستن که در جهان به چاپ رسیدن. جلالخالق!
اما آیا گوگل اسکولار و نتایجش، تمام چیزیه که من نیاز دارم؟…نه!?
در حقیقت من میتونم یه مطلب رو گوگل کنم و گوگل اسکولار هم قربونش برم! نتایج خوبی رو بهم نشون میده؛ اما این فقط برای شروع خوبه! حالا یعنی چی؟? یادمه مقالات پژوهشی یه ویژگی برجسته دارن؟ چی بود؟ آها : مرجع
آیا باید مراجع رو سریع نگاه کنم و رد بشم؟ نچ!?
یعنی وقتی مقالهای را پیدا کردم که فکر میکنم به موضوعی که دارم در موردش تحقیق می کنم نزدیکه، بهتره یه کمی در قسمت مراجع اون مقاله مکث کنم.
در انتهای تمامی مقالات پژوهشی قسمتی به نام مراجع (References) وجود داره. وقتی که متن یه مقاله را مطالعه میکنم در محلهای مناسبی شمارههایی و یا اشارههایی به منبع مربوطه شده؛ مثلا ممکنه که نویسنده یک سری اطلاعات آماری که محققینی در سالهای قبل جمعآوری کردن رو در کارش استفاده کرده باشه و یا یه مطلب رو که به عنوان یه اصل پذیرفته شده مرجع بده و بر اساس اون، ادامهی روند رو داده باشه! استفاده و بررسی این مستندات میتونه توی جستجوهام خیلی راهگشا باشه.
مطالعه ی منابع و مراجع مقالات بهم کمک میکنه تا:
۱- مقالاتی با اسمهای مشابه را پیدا کنم:
وقتی که من در حال جستجوی مقاله هستم، واجب تر از نان شب، کلمات کلیدی و واژههای جستجو هستن. اصلا تا به الان با خودم فکر نکرده بودم که چرا در همه ی مقالات و پایان نامهها مجبورم که کلمات کلیدی را درج کنم…? یکی از کاربرد هایی که این واژهها دارن، طبقه بندی مستنداته اما در دنیای اینترنت هم این واژهها کاربرد بسیار زیادی دارن، یعنی این موتورهای جستجو به کلمات کلیدی در مقالات بسیار علاقمند هستند.❤️
قاعدتاً منابع و مراجع یک مقاله به خود مقاله و موضوع اون بسیار نزدیکه، یعنی من میتوانم با بررسی اونها کلماتی کلیدی و واژههای جستجوی جدیدی رو پیدا کنم که ممکنه وقتی اونا رو در موتور های جستجو وارد میکنم حیرت زده بشم که چرا این به عقل خودم نرسید که این واژه ها را هم امتحان کنم.?
۲- روند تحقیقاتی طی شده در مورد تحقیقم رو بهتر متوجه میشم:
از اصلی ترین دلایل یک تحقیق کتابخانهای ( که ممکنه اصلا صفر تا صد در اینترنت انجام بشه! ?) پی بردن به روند تحقیقاتیه که تا به حال برای کشف حقایق یک پدیدهی علمی طی شده. بدیهیه که هر چی من روندها رو بهتر بشناسم و از تاریخچه ی اون موضوع با خبر باشم مسیر درست تری را برای پژوهش خودم انتخاب میکنم.
۳-درک جامع تری نسبت به موضوع مورد تحقیقم حاصل میشه!
یه چیزی: تا حالا فکر کردم که بررسی روند تحقیقات چجوری میتونه به من در جستجوی بهتر کمک کنه؟!
حقیقت اینه که یک محقق از خودش میپرسه: چجوری شد که این سوال برای من مطرح شد و من در پی پژوهشی برای یافتن جواب آن هستم؟ البته اون تا حدودی زیاد یا کم پاسخ این سوال را میدونه اما اگر بخواهد این موضوع براش واضحتر بشه لازمه که جستجو کنه و ببینه که چه افراد دیگهای هستن که سوالات مشابهی در ذهن اونها به وجود آمده؟ اونا چجوری با مسئلهی خودشون مواجه شدن؟ و چه راهحلهایی را پیگیری کردن؟ آیا در کارشان موفق بودن؟ علل احتمالی شکست یا موفقیت ایدههای اونا چی بوده؟ یعنی این آقا یا خانم پژوهشگر ما باید بفهمه که: «چی شد که این علم به اینجا رسید و الان من به دنبال پاسخ این سوال می گردم؟»
هر چی اطلاعات من در این موارد بیشتر باشه، می توانم سر نخ ها رو بهتر پیگیری کنیم و جستجوی موثرتری داشته باشم?.
۴- با اساتید و برجستگان این حوزه آشنا میشم:
وقتی که من در تحقیقاتم استاد یا محققی را یافتم که چند مقالهی پژوهشی در حوزهی کاری من به چاپ رسونده، عاقلانه است که ساعاتی رو صرف جستجو و بررسی مقالاتی بکنم که این پژوهشگر منتشر کرده. برای این کار میتوانم در قسمت جستجوی پیشرفته در موتور های جستجو اسم شخص را وارد کنم تا ببینم که اون چجوری طی طریق کرده!? شاید این آشنایی منجر به روابط بیشتری از نظر کاری بشود.?
در مجموع به نظرم صرف زمان برای بررسی مراجع منو یاری میکنه تا دید بهتری نسبت به موضوع پیدا کنم و جستجوی بهتری بر اساس دانسته های قبلی خودم داشته باشم. توی این راه هم گوگل جان اسکولار (فحش نیس!?) خیلی قراره کمکم کنه!
ویژگیها
✅ مرتب کردن یافتهها بر اساس میزان ارجاع به اونها توسط دیگر مولفانه و نه صرفا دفعات بازدید یا پیوند به آن در اینترنت!
✅امکان جستوجوی مقالهها بر حسب سال انتشار
✅ امکان مشاهدهٔ ارجاعها و جستوجو براساس آن
✅ امکان مشاهدهٔ تعداد ارجاعها
✅ یافتن نسخههای گوناگون مقاله در اینترنت
✅ امکان ارائهی ارجاع قالببندی شدهٔ مقاله با فرمتهای گوناگون
✅ نمایش اطلاعات نویسندگان و پژوهشگران برتر
✅ و گاهی هم امکان دانلود مستقیم مقاله!
بدون دیدگاه
سلام ممنونم مطلب فوق العاده ای بود
سلام عزیز
مچکر از نظرت بازم سر بزن!
با سلام و احترام
تشکر می کنم از وب سایت عالی شما
شما همیشه بهترینید.
http://www.melitarjome.com